assets/particles/large/wit
Afbeelding
Planken zagen
assets/particles/large/wit

Nieuws

Hieronder vindt u alle verschenen nieuwsberichten van het Lexces.

Lees nog meer over Lexces

Eindelijk aandacht voor beroepsziekten: ‘We komen van ver, maar dat biedt ook kansen om het goed op te zetten.’

‘Als je in Duitsland van de ladder valt, is de eerste vraag of je de ramen stond te zemen, of aan het werk was,’ begint Jos Rooijackers, longarts en afzwaaiend bestuurslid bij expertisecentrum Lexces. ‘In Nederland is dat heel anders, daar gaat men ervan uit dat het reguliere sociale stelsel het wel oplost.’ Onhoudbaar, aldus de afzwaaiend longarts. Hij blikt terug op zijn tijd bij het Lexces.
Afbeelding
Jos Rooijackers

Wijzigingen bestuur en adviescommissie Lijst beroepsziekten

Afbeelding
logo

Uitgelicht: Onderzoeksproject “Gedrag en Risicoperceptie”

Binnen het Lexces-onderzoeksprogramma hebben het RIVM en NCvB de krachten gebundeld in het project “Gedrag en Risicoperceptie” (projectnummer 1.1 B). Dit project wordt geleid door Tom Janssen (RIVM) en Sietske Tamminga (Amsterdam UMC en NCvB).
Afbeelding
projectgroep

Eerste stappen uitbreiden lijst beroepsziekten gezet

Demissionair minister van SZW Van Gennip neemt het voorstel van de adviescommissie over om komend jaar voor vijf nieuwe beroepsziekten protocollen uit te werken om op te nemen in de Lijst beroepsziekten van de Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB).
Afbeelding
schilder

Een oordeel van het deskundigenpanel: ‘Op zoek naar het complete plaatje.’

Mensen die aantoonbaar ziek zijn geworden door hun werk, kunnen aanspraak maken op de Tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB). De deskundigenpanels van expertisecentrum Lexces bestuderen de dossiers van deze mensen, en beoordelen of er inderdaad sprake is van een beroepsziekte. ‘Mensenwerk,’ aldus Koen Verbist, programmamanager TSB bij Bureau Lexces, die uitlegt hoe de panels te werk gaan.
Afbeelding
witte muurverf

Financiële tegemoetkoming voor slachtoffers beroepsziekten

Vanaf 1 januari 2023 is de regeling TSB van kracht. Wie tijdens het werk in aanraking is gekomen met bepaalde gevaarlijke stoffen en daardoor ziek is, heeft eenmalig recht op een financiële tegemoetkoming. De regeling geldt voorlopig alleen voor de ziekten longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en CSE (schildersziekte).
Afbeelding
Allergisch astma header