Stoffenanalyse met kunstmatige intelligentie: ‘AI kan helpen om potentiële risico’s op te sporen.’
Wetenschappers, technici, ontwikkelaars, ingenieurs, creatieve beroepsgroepen, businessprofessionals en juristen; allemaal krijgen ze te maken met AI, aldus
Eindelijk aandacht voor beroepsziekten: ‘We komen van ver, maar dat biedt ook kansen om het goed op te zetten.’
‘Als je in Duitsland van de ladder valt, is de eerste vraag of je de ramen stond te zemen, of aan het werk was,’ begint Jos Rooijackers, longarts en afzwaaiend bestuurslid bij expertisecentrum Lexces. ‘In Nederland is dat heel anders, daar gaat men ervan uit dat het reguliere sociale stelsel het wel oplost.’ Onhoudbaar, aldus de afzwaaiend longarts. Hij blikt terug op zijn tijd bij het Lexces.
Uitgelicht: Onderzoeksproject “Gedrag en Risicoperceptie”
Binnen het Lexces-onderzoeksprogramma hebben het RIVM en NCvB de krachten gebundeld in het project “Gedrag en Risicoperceptie” (projectnummer 1.1 B). Dit project wordt geleid door Tom Janssen (RIVM) en Sietske Tamminga (Amsterdam UMC en NCvB).
Eerste stappen uitbreiden lijst beroepsziekten gezet
Demissionair minister van SZW Van Gennip neemt het voorstel van de adviescommissie over om komend jaar voor vijf nieuwe beroepsziekten protocollen uit te werken om op te nemen in de Lijst beroepsziekten van de Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB).