assets/particles/large/wit

De verschillende rollen van Lexces in preventie-onderzoek en TSB

Het expertisecentrum Lexces is een samenwerkingsverband van vijf instituten, opgericht om kennis en expertise op het gebied van preventie van stoffengerelateerde beroepsziekten bij elkaar te brengen, verder te ontwikkelen en te delen. Om dit te bereiken, voeren we een onderzoeksprogramma uit dat door het bestuur is opgesteld.  

Rollen van de verschillende entiteiten binnen Lexces 

De Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) erkent werkenden die door onvoldoende bescherming ziek zijn geworden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Onafhankelijke deskundigenpanels en de Adviescommissie Lijst beroepsziekten hebben een adviserende rol als het gaat om de TSB. Lexces bestaat uit een bestuur, waarin de deelnemers uit het samenwerkingsverband vertegenwoordigd zijn, en een Bureau Lexces. Dit bureau heeft als taak het Deskundigenpanel in te richten en te ondersteunen, en ook de adviescommissie te ondersteunen. 

De kennis en expertise die nodig is op het gebied van gevaarlijke stoffen en gezonde arbeidsomstandigheden voor preventieonderzoek en de uitvoering van de TSB zijn ondergebracht binnen expertisecentrum Lexces. Expertisecentrum Lexces is een samenwerkingsverband, en de partners zijn nauw betrokken bij de voorbereiding van dossiers voor de deskundigenpanels en bij de werkgroepen van de adviescommissie die protocollen voor deskundigenpanels ontwikkelen.  

Overlap 

De samenstelling van het bestuur en de adviescommissie overlapt sterk, een opzet die het ministerie van SZW specifiek heeft gekozen om de verbinding tussen preventie-expertise en kennis van stoffengerelateerde beroepsziekten te waarborgen.  

Belangrijke informatiebron 

Een van onze projecten in het onderzoeksprogramma verzamelt en bundelt kennis op het gebied van gezondheidsrisico’s, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en risicosectoren. Dit wordt een belangrijke informatiebron voor de adviescommissie bij het adviseren over het opnemen van nieuwe stoffengerelateerde beroepsziekten in de TSB.  

Het selecteren van nieuwe beroepsziekten kan ook kennishiaten aan het licht brengen die verder onderzoek vereisen en aansluiten bij ons onderzoeksprogramma. Daarnaast verzamelen we geanonimiseerde informatie uit individuele aanvragen, wat in de toekomst van nut kan zijn voor het onderzoeksprogramma.